Vedic Art

Vedic Art on ruotsalaisen kuvataiteilija Curt Källmanin (1.2.1938 – 18.12.2010) kehittämä maalausmenetelmä, joka perustuu taiteen 17 prinsiippiin, perusperiaatteeseen.

Prinsiipit liittyvät kuvan tekemisen elementteihin mutta niillä on myös yhtymäkohdat elämään. Vedic Art auttaa löytämään meissä jokaisessa oleva luovuus, maalaustaitoa tai piirustustaitoa ei tarvita.

Vedic Art koetaan maalaamalla, jokainen maalaa omasta sisimmästään käsin, eikä töitä arvostella. Vedic Art on kritiikitön ja sen seurauksena maalaaminen on iloa ja oivalluksia antavaa kun tekemisen kautta jokainen löytää oman luovuudenlähteensä. Luova prosessi itsessään ohjaa tekijää, opettaja on vain välikappale tällä matkalla.

Slide Background

Vedic Art Sari Rinkiselle

Olen aina maalannut ja nauttinut käsillä tekemisestä. Lapsena jo huomasin että käsillä tekemisen kautta voin saavuttaa täysin uusia ulottuvuuksia ja maailmoja. Maalaamisen avulla sai tehdä iloisia ja kiinnostavia tarinoita joissa seikkailivat yksinäisen tytön erilaiset hahmot. Myöskin kotiseutuni luonto ja kauneus merkitsivät minulle paljon. Läheiselle vaaralle kiipeämiset toivat eteeni kauniit Kolin maisemat joita yksin lumiselta vaaralta katselin, ne herättivät minulle kauniita kuvia ja tarinoita.

Koulumaailman sitovuus taiteenopetuksessa toi tiukkoja rajoja siihen mitä sai tehdä tai ei saanut. Tietyt asiat oli opeteltava niin kuin minulle sanottiin. Taivas oli sininen tai yö oli musta. Minusta tuntui kuitenkin siltä että, jotakin muutakin voi olla olemassa jossa ei ole tuota sitovuutta mitä koin sen hetkisen tekemisen olevan. Olenkin aina sanonut, että toimintaan ja tekemiseen on monta tietä, ei vain maalauksissa vaan myös elämässä. Onneksi koulu ja opiskelu eivät saaneet tapettua minusta luovuutta ja luovaa kuvittelukykyä!

Vedic Art maalaamisen löysin aivan sattumalta eräältä kurssilta ja aivan pian huomasin hurahtaneeni siihen täysillä. Suoritettuani kaikki peruskurssit hain sattumalta kulttuuriapurahaa Vedic Art opettaja koulutukseen ja ilokseni sain apurahan jolla kouluttauduin Hartolassa Vedic Art opettajaksi.

Tällä hetkellä opetan peruskursseja ja jatkokursseja. Haaveenani on joskus suorittaa täydentäviä taidekursseja jotta eri opettajilta saatu oppi syvenisi. Vedic Art -opettajakoulutuksessa sain tavata ensimmäisen ja viimeisen kerran Curt Källmanin. Hän oli yhtä vaikuttava persoona kuin Tiibetin hengellinen johtaja, hänestä huokui ilo ja vapaus ja hän oli hyvin ystävällinen. Muistan hänen sanoneen kurssillamme maalaamisesta. Maalaaminen tuottaa iloa ja mitä enemmän maalaamme stressi poistuu ja ihmiset vapautuvat ja tulevat terveemmiksi. Ehkä meidän pitäisikin pysähtyä kuuntelemaan sisintämme vaikkapa kuvan ääreen. Voimme saavuttaa löytöjä missäpä olisikaan kauniimpaa paikkaa hiljentyä maalaamaan kuin Rinkilänmäellä Akkalassa.

Lisätietoja Vedic Art -kursseista:

Muistilista kurssilaisille: