Lyhyt historia Akkalan koulusta - Rinkilänmäestä

Akkalan kyläläiset halusivat vuonna 1899 kylään kansakoulua, mutta he eivät saaneet kunnan kannatusta hankkeelleen. Heidän mielestään asia saisi lykkääntyä korkeintaan vuoden ajaksi. Kansakoulun perustamisen pitkityttyä kyläläiset valittivatkin kuvernöörille, joka 1902 tekemällään päätöksellä määräsi koulun Akkalaan. Tähän puolestaan Tohmajärven kuntakokous ei tyytynyt, vaan vei asian senaattiin. Senaatti ei kuvernöörin päätöstä kumonnut ja niin kansakoulu perustettiin. Akkalan koulu aloitti toimintansa 1903 nykyisellä paikallaan olevassa vanhemmassa koulutalossa, joka oli silloin Mönkkösen omistuksessa. Myöhemmin kunta osti maa-alueen rakennuksineen.

Slide Background
Slide Background

Uudempi koulurakennus valmistui 1937. Koulurakennuksia kunnostettiin1970-luvulla, mm. ikkunat uusittiin, saatiin sähkölämmitys ja sisävessat.

Monien vaiheiden jälkeen Akkalan koulun peruskorjaus ja laajennus toteutui 1997 - 1998. Koulu sai liikunta- ja juhlasalin sekä yhden luokkahuoneen lisää. Kaikki opetustilat ja keittiö korjattiin nykyajan tarpeita vastaaviksi. Koulun peruskorjauksen ja laajennuksen vihkiäisjuhlassa oli juhlapuhujana opetusministeri Olli-Pekka Heinonen. (lähde: Tohmajärven kunnan sivut)

Kyläkoulu lakkautettiin 2009. Lakkautettu kyläkoulu myytiin tarjouksien perusteella. Koulun ostivat Rinkiset Kiteeltä. Samalla tuli ajankohtaiseksi vaihtaa paikalle nimi vanhasta Akkalan koulusta syntyi Rinkilänmäki ja koulu sai taas uudenlaisen merkityksen yhteisössään.